Something

Client:

Westfield

Team:

N/A

THE STREET AT WESTFIELD, STRATFORD

The Westfield 'Streets' are the public realm elements of Westfield Shopping Centre, a large retail development adjacent to Queen Elizabeth Park, formally the venue for the London 2012 Olympic Games. Following the shopping centre opening in September 2011, the challenge was to enhance and transform the existing public realm to 'The Street' and to prepare the street for the 8.5 million visitors who would visit The Street during the Olympic and Paralympic Games.

The key aim was to help strengthen the connections to the neighbouring areas between the Olympic site to the south-east and Stratford London and International Stations.

In order to achieve this, Townshend Landscape Architects proposed a series of improvements to the public spaces and routes through the 'Streets' to create more intimate spaces, reducing the scale of the space with the incorporation of lighting, providing external seating areas, an event structure, lawn and semi-mature trees. A key aim was to introduce a warmer palette of materials through the use of timber and York Stone to encourage people to relax and enjoy the public spaces.

The design of the open spaces is part of a coherent vision for the development to encourage a range of different activities and anticipated uses. These are further enhanced by a series of artworks and temporary installations planned by Westfield.