Something

Client:

Barratt London

Team:

Masterplanners: Allies and Morrison Architects: Allies and Morrison, Maccreanor Lavington, Glenn Howells
Planning Consultant: CBRE

ST ANDREWS, BROMLEY-BY-BOW

Situated on the former St Andrews Hospital site in Bromley-by-Bow, East London, this residential led scheme is a collaboration between Barratt Homes London, the London Development Agency and Circle Anglia Housing Association. The redevelopment proposals were granted outline planning permission as part of a hybrid application to the London Borough of Tower Hamlets in 2008.

All phases (Blocks A, B, C, D+E) have now been completed on site.

The master plan provides 964 residential units, a healthcare centre and a community centre within a network of communal and public open spaces on a three hectare site. 50% of the residential units are affordable and 30% family housing.
To increase the architectural diversity across the development a number of architectural practices were appointed. Townshends worked with Allies and Morrison Architects on the masterplan and outline planning permission, and detail design for Block A, D and E. Blocks B and C were designed by Maccreanor Lavington Architects and Glenn Howells Architects respectively.

The landscape proposals for the St Andrews development provide a key link in a series of open spaces stretching from Mile End Park in the west, to the River Lea in the east. The proposals consist of a green network of public and semi-private open spaces which help to break down the scale of the site to provide more human scale spaces creating a neighbourhood feel. The major public spaces are St Andrews Gardens to the west of the A12 and St Andrews Pocket Park which is in the northern part of the site.

St Andrews Gardens will be a lively, active space which forms a key gateway into the site from Bromley-by-Bow Station which will open up a new route through the site as well as provide views into the space encouraging people to pass through. The gardens are broken down into a series of smaller useable spaces which include areas for play and quieter areas for seating, and a hard paved area adjacent to the community building for events to spill out on. Each of these areas is carefully positioned within a structure of sculptural landforms which create a strong visual interest whilst also mediating the 5.8m level change across the site providing step free access.

In addition St Andrews Pocket Park offers a linear green space which forms the northern boundary of the site. The park is broken down into a series of sub-spaces which will accommodate a range of activities. The park will provide a large lawn area where equipped and natural elements of play will be provided. A community garden with seating and picnic tables have also been proposed. The internal courtyard gardens to Blocks A, B and C responds to the diversity within the architecture and provides three distinct semi private spaces which offer a valuable resource for the local residents. The courtyard forms an important part of the play provision within the overall master plan providing 'door stop' playable space, which integrates natural features such as boulders, stepping logs and seating amongst lawn and areas of planting.

Engagement with the community has formed a vital role to ensure the development partners were responding to the views of the local community.

An Art Strategy was developed to provide a clear direction for the future role of public art within St. Andrews and to illustrate the significant achievements that have already taken place and those underway. In 2008, Townshends worked with the artist-in-residence Bobby Lloyd, who arranged a series of art workshops with children from the neighbouring school and whose artwork was exhibited on the hoarding around the site with the ideas being fed back into the landscape design. Interventions include 'found objects' that were collected as the hospital was being demolished, photographed and used to produce murals displayed in the main entrances to Block A, and resin casts which were embedded into the gabion walls within St Andrews Gardens. A community herb garden is proposed for the final phase which takes its form from the 1860's ground plan of the former hospital and will be constructed from the stock bricks recycled from the building. Portland stone reclaimed from the hospital has also been used to form an amphitheatre within St Andrews Garden which can be used as an informal gathering space for older children.

In July 2011 St. Andrews was awarded three prestigious Housing Design Awards. Phase 1 and 2 won Best Completed Schemes Awards. Barratt London also won the Community Consultation award for the ground-breaking way it has worked with local residents and community associations to design St. Andrews. The third award won was the Graham Pye Award, a special award made each year to the development best suited to family living.