Something

Client:

Argent King's Cross

Team:

PANCRAS SQUARE, KING'S CROSS

Close to St Pancras International railway station, Pancras Square forms part of the 72 acre King's Cross redevelopment. The master plan for the site represents one of the most exciting and significant development and regeneration opportunities within the UK where over 40% of the land area has been allocated as public open space. Pancras Square is the new tranquil centre piece to the commercial heart of King's Cross. The 4,000m2 'outdoor room' has a strong sense of place and has been inspired by the atmosphere of a continental town square.
Accessed from the gateway space of Battle Bridge Place and marked by a majestic Pin Oak tree, the layout accommodates spaces and routes which allow a range of activities for all users, as well as providing attractive access to building entrances, and useable places for relaxing. The spatial arrangement of the landscape elements has been designed to frame the principle view towards the St Pancras Chambers Clock Tower to the South.

As a centre piece to the square, a tiered water feature gently cascades downhill providing sound and movement, which is punctuated by tranquil light reflecting pools along its route. A variety of tree species introduce scale and filter views, which combined with hedges, planting and lawn area provide an attractive green environment. Seating has been located to edges of the water feature and lawn areas, allowing plenty of places to relax and enjoy the ambiance of the Square.