Something

Client:

Spitalfields Development Group and Sir Robert McAlpine

Team:

Architects: Foster + Partners
Structural Engineer: Arup
Quantity Surveyor: Davis Langdon
M+E Engineer: Hoare Lea

BISHOPS SQUARE

Bishops Square is part of a regeneration programme for Spitalfields in London. The site comprises 1.6 hectares of public open space that includes two new squares, restored historic streets, pedestrian routes and Spitalfields Market. The aim was to create a place that met the aspirations of the local residential and business communities whilst allowing the market and retail elements to develop and provide a new city destination.

The design of the public realm responded to its context, enhancing the experience of the townscape by opening up views towards Hawksmoors historic Christchurch. This provided clearly legible routes through the scheme, which include the retail parades and covered market area.
At the heart of the proposals is a major new public space, Bishops Square, larger than the piazza at Covent Garden. The space accommodates an informal outdoor performance area for vibrant public events as well as a rolling programme of temporary art installations which add further visual and cultural interest to the Spitalfield Quarter. Carefully sited areas of verdant planting with semi-mature trees, herbaceous planting and wildlife area are integrated with communal seating and a large reflective water lily pool, which together with granite bench seating provide a place for contemplation and relaxation in the heart of the city.

Bishops Square has been awarded the 'Best Built Project contributing to London's Future' in the 2005 London Planning Awards and 'Best New Public Space' in the 2007 London Planning Awards.